PekkaKorpivaara

Kouvolan taloutta paikataan rahastoja syömällä

Kouvolan kaupunginvaltuusto päätti (ma 17.12) äänestyksen jälkeen korjata talouttaan syömällä 34 miljoonan pääomarahaston vastoin rahaston sääntöjä. Toimenpide ei korjaa pysyvästi kuntamme talouden vinoumaa, eikä pakota kaupunginhallitusta tervehdyttämään taloutta.

Muutaman vuoden päästä kaupunginhallitus ehdottanee Kymenlaakson Sähkön osakkeiden myymistä KSS Energialle ja taas on talous pelastettu. Itse itselle myymällä petämme vaan itseämme.

Rahastoissa tai osakkeissa oleva raha houkuttaa päättäjiä vaalien lähestyessä. Istuuhan iso osa eduskuntaehdokkaista kaupunginhallituksen pöydän ääressä. On helpompi myydä perinnöt kuin laittaa talous kuntoon.

Edellisen kaupunginhallituksen aikana pääomarahaston käyttöä syömävelkaan pidettiin moraalisesti täysin tuomittavana. Nyt toimenpidettä pidetään jopa moraalisesti korkeana politiikkana.

Huonoa taloudenpitoa ei pidä hoitaa rahastoja tyhjentämällä, vaan talouden ja organisaation rakenteita korjaamalla. Tämä kaupunginhallituksen esitys purkaa pääomarahasto on vastuutonta taloudenhoitoa ja mahdollistaa kuralla olevan taloudenpidon jatkumisen.

Suomessa on vallinnut noususuhdanne jo muutamia vuosia ja tämän tulisi näkyä Kouvolassa talouden ylijäämänä, ei alijäämänä. Verotulot ovat kasvaneet Kouvolassa joka vuosi ja ovat henkeä kohti huomattavasti jopa Lahtea isommat. Tulevaisuudessa Kouvolan menot kasvavat Kymsoten myötä ja samaan aikaan valtionosuudet pienenevät. Mitä silloin myydään?

Kouvolan talouden kuntoon saaminen vaatisi poliitikoilta vahvaa selkärankaa. Kouvolassa päättäjät eivät ole vielä heränneet talousrealismiin. Tästä osoituksena on kaupunginhallituksen vastuuton esitys 1,35 miljoonan Manskin katoksien rakentamisesta.

Pekka Korpivaara, Kaupunginvaltuutettu (kok)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eikös Kouvolassa valtuuston suurin puolue ole SDP (ja toiseksi suurin kokoomus), joten ei mitään uutta länsirintamalla tuollainen rahastojen syöminen ole. Onhan SDP eduskunnassakin ehdottanut niin Sitran rahastojen siirtämistä valtion menojen kattamiseksi ja SP:n voittovarojen ottamista haltuun vastoin sääntöjä.

Tosi asiassahan esityslistan mukaan näyttäkin olleen mainitun rahaston lakkauttaminen. Tuohon lakkauttamiseen on tilintarkastajan antama lausuma, joka antaa puollon lakkauttamiselle. Rahaston perustamiseen johtavat selitykset löytyvät linkin valtuustoesityslistalta.
http://ep.kouvola.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting...

Eiköhän menettely ole ihan lainmukainen, sillä vuonna 2009 myydyistä osakkeista saatu myyntituotto on rahastoitu ja nyt on tullut aika ottaa se käyttöön purkamalla rahastointi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Kouvolan talouden kuntoon saaminen vaatisi poliitikoilta vahvaa selkärankaa. "

No se siitä sitten.

Toimituksen poiminnat