PekkaKorpivaara

Yhteistyöllä miljoonien säästöt ja elinvoimaa

Kouvolan kaupungissa on iloittu miljoonasäästöistä, jotka saatiin työterveyden kilpailutuksella. Miksi Kouvola kilpailutti hankinnan vastoin poliittisen johtomme tahtoa?

Kouvolan kaupunki on hankkinut ylihintaan vuodesta 2011 asti työntekijöiden työterveyspalvelut Kotkan kaupungin hallinnoimalta Kymijoen Työterveys liikelaitokselta ja myöhemmin yhtiömuotoiseksi muutetulta Kymijoen Työterveys Oy:ltä. Kouvola oli yhtiön ylivoimaisesti suurin käyttäjä ja maksaja vuonna 2017.

Olemme maksaneet yli miljoona euroa ylihintaa työterveyspalveluista.  Ilmaiseksi annettu liikelaitoksen (xx.xx.xxxx) ja ylihinnoittelun seurauksena Kouvolan suora tuki Kotkan taloudelle 2017-2018 oli yli seitsemän miljoonaa euroa. Tälle rahalle emme saaneet mitään vastinetta, se oli puhdasta tulonsiirtoa Kotkalle.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto teki 9.10.2017 yksimielisen päätöksen, että Kouvolan kaupunki ostaa yhden osakkeen Kymijoen Työterveys Oy:stä ja jatkaa kilpailuttamatta ylihinnoiteltujen palvelujen ostamista. Tarkoitus oli kiertää hankintalakia.

Kun mikään muu ei auttanut, vetosin julkisesti 8.11.2017 kaupunginjohtaja Marita Toikkaan, ettei Kouvola osta konsernijaoston päätöksestä huolimatta yhtiön osaketta. Toikka juristina ja talousosaajana ymmärsi, että osakkeen ostaminen vastoin hankintaohjetta ja -lakia, on laitonta ja moraalisesti tuomittavaa ja kaatuisi hallinto-oikeudessa.  Hän ei vienyt osakkeen ostopäätöstä eteenpäin.

Hyvän yhteistyömme ansiosta palvelut paranevat ja säästämme hankinnalla reilusti yli 0,5 miljoonaa euroa joka vuosi. Kouvolan kaupungin nykyisellä henkilömäärällä säästö olisi yli miljoona euroa joka vuosi. 

Yhteistyöni kaupunginjohtajan kanssa on mahdollistanut monien elinvoimaa vaikuttavien päätösten muuttamisen tai niihin vaikuttamisen. Näitä ovat olleet lentotoiminta Utissa, mikroautorata, itärata, valtatie VT15 leventäminen, junien ohjauskeskuksen säilyttäminen Kouvolassa yms. Kaikissa näissä ja monissa muissa henkilökohtainen yhteistyöni kaupunginjohtajan kanssa on auttanut tuomaan säästöjä, työpaikkoja ja elinvoimaa Kouvolaan. Vieläkö joku väittää, ettei yksittäinen valtuutettu voi vaikuttaa asioihin?

Pekka Korpivaara

Kaupunginvaltuutettu (kok)

Kouvola

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat