PekkaKorpivaara

Koulutuksen toimiluvat joutavat romukoppaan

Hallitus on tuhlannut miljoonat tai oikeammin miljardit EU:hun, mutta omista nuorista säästetään 190 miljoonaa. 70 miljoonan säästöt kaatoi oppositio.  Tämä lisäsäästö olisi merkinnyt käytännössä monien pienten lukioiden lopettamista. Yhä useampi nuori olisi joutunut pakkomuuttamaan kotoaan jo 16-vuotiaana.

Opetusministeriö on keksinyt toimilupakäytännöt. Näin saadaan valta Helsinkiin ja paikalliset viranomaiset ja poliittiset päättäjät nöyriksi. Tehkää niin kuin me halutaan tai ei tule toimilupaa. Toimintamalli on kuin suoraan Neuvostoliiton suunnitelmataloudesta romuttaen EU-direktiivinkin turvaamaa lähidemokratiaa. Miksi kuntien tai kuntayhtymien pitää hakea lupaa lukiotoiminnalleen ja ammatilliselle koulutukselleen? Tietääkö Helsingin herrat kuntien  asiat paremmin kuin paikalliset päättäjät?

Lupakäytännöt ja muu turha byrokratia on seurausta liian isoista ministeriöistä. Vaikka valtionhallintoa on leikattu, ministeriöt ovat säästyneet leikkauksilta. Ne kun ovat lähellä ministereitä ja päättäjiä. Vallan kahmimisessa itselleen erilaiset lupakäytännöt ovat tehokkaita. Aiemmin samaa on sovellettu esimerkiksi ammattikorkeakouluihin.

Ministeriöiden turhat toimiluvat ja byrokratia joutaa romukoppaan. Suomella on varaa kouluttaa nuorensa. Se on arvokysymys.

 

www.pekkakorpivaara.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Ainakin täällä Lapissa olisi loikattu n 50 vuotta taaksepäin koulutustarjonnan osalta. Päätös oli suuri helpotus pienemmille lukioille. Poliisihan täällä pohjoisen pienemmillä paikkakunnilla alkaa jo olla harvinainen näky. Kittilän yhteispäivystysalueella saattaa tulla partiolle 1000 km vuoron aikana. Lisää rauhaisia P-alueita kun vain saataisiin Oulu-Kemi välille niin olisi miellyttävämpi hoitaa noita tienvarsisynnytyksiä kas kun Kemistä meinaavat synnärin lopettaa. Sori, lipsahti osin aiheesta sivuun, mutta hatunnosto oppositiolle tässä asiassa.

Toimituksen poiminnat