PekkaKorpivaara

Rikosten esitutkinta syyttäjänviraston vastuulle

Suomessa rikosten esitutkintaa pitäisi järkiperäistää syyttäjänviraston vastuulle. Näin säästettäisiin poliisin resursseja ja vähennettäisiin turhaa byrokratiaa.

Monissa Euroopan maissa on jo otettu käyttöön järjestelmä, jossa syyttäjä toimii rikosasioiden tutkinnanjohtajana. Tämä järjestelmä nopeutta rikostutkintaa, karsii päällekkäistoimintaa ja vähentää huomattavasti poliisin resurssipulaa. Samalla syntyy merkittäviä säästöjä, kun tutkinnajohtajana toimiva syyttäjä voisi itse ilman poliisitutkinnanjohtajan virkakäsittelyä päättää esitutkinnan rajoittamisesta tai muista tarvittavista esitutkintatoimenpiteistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Suomessa oikeuslaitoskin ajetaan alas. Syyttäjien määrä tullee tulevaisuudessa vähenemään rajusti.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

En kyllä ymmärrä mitä ihmeen merkitystä tällä olisi. Poliisi sen asian tulee tosiasiassa hoitamaan ja syyttäjällä on enemmän kuin tarpeeksi töitä nykyisellään. Parempi kommunikointi näissä asioissa poliisin ja syyttäjän välillä voisi auttaa kohdistamaan resursseja tutkinnassa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Parempi kommunikointi näissä asioissa poliisin ja syyttäjän välillä voisi auttaa kohdistamaan resursseja tutkinnassa."

Esitutkintalaki 2 luku 1§

Esitutkintaviranomaisten lisäksi esitutkintaan osallistuu syyttäjä.

Esitutkintalaki 5 luku 3§

Esitutkintaviranomaisen tulee asian laadun tai laajuuden edellyttämällä tavalla ilmoittaa syyttäjälle esitutkinnan toimittamiseen ja esitutkintatoimenpiteisiin liittyvistä seikoista sekä tutkinnan edistymisestä muuten. Jos esitutkintaviranomainen on ilmoittanut tutkittavaksi tulleesta rikoksesta syyttäjälle, tutkinnanjohtajan on ennen esitutkinnan päättämistä kuultava syyttäjää siitä, onko asia selvitetty riittävästi 1 luvun 2 §:ssä tarkoitetulla tavalla, jos asian laatu tai laajuus edellyttää kuulemista tai jos esitutkinta on tarkoitus päättää saattamatta asiaa syyttäjän käsiteltäväksi. Pakkokeinojen käyttöön liittyvästä ilmoittamisvelvollisuudesta säädetään pakkokeinolaissa.

Syyttäjän on tarvittavassa määrin osallistuttava esitutkintaan sen varmistamiseksi, että asia selvitetään 1 luvun 2 §:ssä tarkoitetulla tavalla.

Esitutkintaviranomaisen ja syyttäjän tulee neuvotella esitutkintayhteistyön järjestämiseen liittyvistä kysymyksistä.

Itse Topiciin:

Suomessa ollaan hiljalleen siirtymässä syyttäjävetoiseen tutkintaan. Virkarikosten osalta näin jo tehdäänkin. Tutkinnanjohtajuus tuo kuitenkin syyttäjätoimintaan täysin uusia haasteita ja vaatii runsaasti koulutusta.

Tästä syystä nykyinen systeemi on täysin toimiva.

On syytä odottaa, kunnes nähdään, mitä valtion säästötoimenpiteiden seurauksena jää jäljelle.

Sitten voidaan pohtia uudistuksia, jos joku näkee ne tarpeellisiksi.

Toimituksen poiminnat